lørdag den 13. august 2011

Mad og svære ord

Mad! Ind imellem er det hurtigt overlevelse, men det skal helst være noget, vi har lyst til at spise, og som samtidig bringer sundhed og velvære i familien. I perioder går det rigtig godt, men ind imellem kører vi fast.

Jeg har en masse bøger og tidsskrifter om mad. Faktisk er der en hel hyldefuld ude i køkkenet. Jeg har bestemt mig for at flytte det hele ind på spisebordet. Der skal bladres, og der skal findes ønskeretter. Vi skal nyde gamle kendinge, og vi skal prøve nyt. Hvis vi bare kan få puttet en ny ting ind om ugen, vil jeg være tilfreds. Vores madplaner bliver gerne lavet fra et kig i fryseren, for jeg køber gerne kød, når det ligger til god pris. Mit mål er - igen - at der skal lidt mere struktur på hverdagen, og at der så vidt muligt kun skal handles en gang om ugen.

Og når vi taler om mad, så har jeg lige modtaget det nye nummer af TÆNK fra forbrugerrådet. På forsiden står der, at hver dansker smider 63 kilo mad ud om året. Det vil sige 252 kilo spild i en familie som vores. Det vil jeg helst ikke lægge navn til. Jeg skal læse artiklen, men jeg har aftalt med mig selv, at jeg ikke må, før badeværelset er gjort rent.

Og for at vende tilbage til svære ord: Jeg har lige hørt i radioavisen, at det er rigtig svært at sige epidemiologi. Der måtte et par forsøg til, og jeg måtte grine, så kaffen var ved at ryge i den gale hals.

9 kommentarer:

 1. Hej Susanne.
  Har godt både læst / hørt at vi smider meget væk....
  Så måske skal vi til ændre lidt på det.
  Lave en madplan....
  Bruge "de" rester vi har.....
  Ændre vores indkøb....
  o.s.v.
  Nu er det bare sådan her, at jeg ALTID skal lave to forskellige retter.
  Jeg kan desværre ikke spise alm. kost pga. at jeg har haft tarmslyng , så jeg spiser kun hakket kød, men laver noget andet til Valter.
  Vi er kun to i huset + Tilde.
  Jeg havde også en aftale med mig selv inden jeg gik på bloggen - rengøring på 1. sal, det holdt hårdt, men er gjort.
  Ha´en god lørdag.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 2. Åh ja, jeg tror, vi er rigtig mange, der ønsker os lidt fornyelse ind i madplanen. Jeg synes, det er en god idé at begynde med en ny ret om ugen. Her gør vi gerne det, at vi laver en stor portion af en ret og spiser den et par dage, men med helt forskelligt tilbehør. Her er badeværelse lige ordnet og skinnende rent ;O)
  Klem og god lørdag til dig!

  SvarSlet
 3. Hanne Bente:Ja, det gør unægteligt det hele mere besværligt. Jeg håber ikke, at det giver dit fysiske gener i hverdagen udover besværet med maden. Vores Jakob er vokset op med mælkeallergi i svær grad, så jeg har fuld forståelse for dine dobbelte madlavning.

  Madame: Jeg er også stor tilhænger af varmemad, og med nyt tilbehør, så ligner det snart en helt ny ret. Den vil jeg tage til mig.

  SvarSlet
 4. Det er så nemt at vælge det sikre og kendte, og så dejligt når vi alligevel ind i mellem vover os lidt ud i nye retter. Vi er ikke særlig gode til det her i huset, i en travl hverdag bliver det desværre ofte køledisken i supermarkedet der kommer til at bestemme menuen.
  Det er voldsomme tal også her må jeg desværre nok melde mig under fanerne, vi prøver at undgå at smide mad ud, men der er plads til forbedring.

  SvarSlet
 5. Inge: man vil vel aldrig kunne undgå, at noget går til spilde, og i virkeligheden burde jeg smide de gamle bananer ud i stedet for at putte dem i en kaloriefyldt kage.

  SvarSlet
 6. Heldigvis har jeg både katte, høns og hunde, så - nej, der ryger så godt som intet ud her. Lavendel, den nærige - god søndag!

  SvarSlet
 7. Madplaner er gode - for budgettet, for begrænsningen i madudsmidning og ikke mindst for familiens trivsel. Det er skønt at vide, at man ikke skal stå i netto kl. 17.30 og overveje, hvad man skal have til middag. Vil tage den med en ny ret om ugen til mig...eller i hvert fald forsøge ;-)

  SvarSlet
 8. Lavendel: Dejligt med alle de dyr. Høns er jo næsten omvandrende kompostkværne. Sådan et dyrehold er desværre ikke muligt her på grund af sønnens allergi.

  Janne: Madplanerne er en gave. I de perioder, hvor det fungerer :-)

  SvarSlet
 9. Madplaner ville jeg ønske, jeg var god til, men det er jeg absolut ikke. Jeg satser på at blive bedre, når mit arbejdsliv er slut, men i en travl hverdag er det tilbuddene, der bestemmer - eller også gør fryseren det. Men det med at købe ind en gang om ugen - tænk at det kan være så svært...
  Vi bestræber os på at smide så lidt ud som muligt, 'but nobody's perfect' ;-)
  Til gengæld synes jeg, at internettet er rigtig godt til at give inspiration til nye måder at tilberede ingredienserne på.

  SvarSlet